Jak propagovat eshop

Z 0 na 967tis aneb jak propagovat eshop

V téhle případovce se podíváme na to, jak jsme se s novým eshopem dostali na tržbu 967tis korun díky efektivní propagaci. Možná si řeknete, že udělat skoro milion s eshopem není nic složitého, ale my toho dosáhli při max PNO 20%.

Analýza jako základ úspěšné propagace

Píše se březen 2020 a s mým klientem (pražírnou kávy) jsme seděli před problémem. Kavárny zavřely a kávu neměl, kdo prodávat. Proto jsme museli něco udělat se stávajícím eshopem i brandem. Původní brand a eshop byl v klasickém, usedlém duchu a navíc eshop neprodával.

Potřebovali jsme změnu. Zákazníky pražírny výběrové kávy jsou vesměs "hipsteři" 25-40 let, proto jsme zvolili funky barvy pro celý brand. Nový brand se nesl v barevných tónech chutí káv, které zdaleka nejsou mainstreamové. Nový brand se měl také, co nejvíce lišit od ostatních značek. Ve stejném duchu jsme postavili nový eshop na původní doméně.
Propagace eshopu s novým brandem

Nový eshop podle zákazníků

Původní eshop nevydělával mnoho a neměl zaindexovány žádné dobré pozice v organickém hledání, proto bylo jednodušší vytvořit eshop znovu pod původní doménou.

Hlavní strukturu eshopu jsme tvořili podle toho, co lidé “Googlí”. Díky tomu jsme mohli eshop optimalizovat a uspět ve vyhledávačích. SEO analýza je vhodná pro každý eshop, který prodává něco, co lidé již znají a zároveň víte, že jste cenově konkurenceschopní v porovnání s ostatními výsledky ve vyhledávání.

Odebírejte náš blog plný marketingových tipů a triků

Souhlasím s zpracováním údajů

Kavárny nejsou. Musíme propagovat jinak

Eshop bez propagace je jako ryba bez vody. Eshop jsme napojili na Facebook, Instagram a Google. Plánovali jsme cílit v rámci Google na publikum, které aktivně hledá české pražírny nebo výběrovou kávu.

Výběrovou kávu hledají specifičtí zákazníci. Proto se dali dobře cílit kampaně v rámci Facebooku. Jednotlivé kampaně jsem více rozebíral v článku Výnos 1339% za investici 931Kč aneb retargeting a remarketing v akci a Výnos 675% za investici 4.000Kč do online reklamy.

Postupem času jsme také zapojili mailing, který se později ukázal jako nejvýkonější z pohledu vynaložené náklady versus výnosy.
Potřebujete zvednout prodeje vašeho eshopu? Nechejte to na profesionálech. Propagací a online marketingem se zabýváme přes 10 let. Pojďme to probrat.

Jaké jsou výsledky propagace?

Celkové výsledky jsou pro začátek příznivé, jelikož jsme již v zisku z pohledu provozních nákladů. Eshop sám o sobě nyní generuje zisk. Z pohledu celkových příjmů je zatím minoritní položkou pro našeho klienta. Má ovšem velký potenciál růstu a především - nový brand i propagace zvedá tržby v kavárnách.
Výsledky propagace eshopu
Na tržby má velký vliv sezónnost. Eshop dosahuje nejnižších výsledků během prázdnin. Nejvyšší nárust tržeb je před Vánoci, které nás letos teprve čekají. 

V meziročním srovnání, ale už teď víme, že se v druhém roce dostaneme minimálně na trojnásobek tržeb roku předchozího.

Co se týče jednotlivých kanálů. Nejlépe si stojí v rámci efektivnosti vynaložených nákladů mailing, následují příjmy z organického hledání, GAds a v poslední řadě Facebook a Instagram reklama.