Výnos 1339% za investici 931Kč aneb retargeting a remarketing v akci

Výnos 1339% za investici 931Kč aneb retargeting a remarketing v akci

Co kdybyste do online reklamy vložili 931 Kč a vydělali jste 12.475 Kč ? Zajímalo by vás jak na to? Přináším vám případovou studii, kde jsme toho dosáhli pomocí retargetingu a remarketingu prodejem přes Facebook katalog. Jde o stejného klienta jako v minulé případovce tady, kde jsem popisoval celkový pohled na kampaň. Teď se zaměřuji detailněji pouze na její část.

Remarketing vs retargeting ve Facebook katalogu

Tyto nástroje jsou zlatým vejcem všech online marketérů. Zároveň je však velmi jednoduše dokáže nastavit i lajk a přínos bude zaručen. Je třeba, ale dodržet několik pravidel, abyste zbytečně nepálili peníze. Ukážu vám vše v této případovce.

Odebírejte náš blog plný marketingových tipů a triků. Je to zdarma.

Souhlasím s zpracováním údajů

Rozdíl mezi těmito dvěma přístupy je v cílení.

Remarketingem dokážete cílit vaše reklamy na publikum, které nějakým způsobem již interagovalo s vaším obsahem, ať už je to návštěvnost webu, shlédnutí videa, vaší stránky na facebooku a podobně. Jinak řečeno jsou to lidé, které jste už nějakým způsobem zaujali. Toto publikum je pro vás vysoce relevantní, protože by mohlo mít zájem o vaše produkty.

Retargetingem dokážete cílit na jednotlivé lidi, které zaujali vaše produkty ve Facebook katalogu nebo i mimo něj. Jinak řečeno je to v podstatě velmi cílený remarketing. Kdybyste vytvořili manuálně remarketing na každou vaši produktovou stránku na eshopu tak v podstatě docílíte stejné funkce jako je retargeting, ale proč to dělat, když to za vás Facebook zvládne sám automatizovaně i s minimálním množstvím publika a vynaložených nákladů.
reklama online

Správné načasování, jinak to nemá smysl

Tyhle funkce sami o sobě zní fajn, ale pokud je nenaplánujete ve správném pořadí tak se nic moc zásadního nestane. Proto vám přináším můj postup načasování, kde jsme dosáhli těchto výsledků - viz obrázek níže.

Konverzi jsme měli nastavenou na přechod k zaplacení (což je v podstatě postup v pokladně, v košíku na e-shopu). Zámerně nemáme nastavenou konverzi na nákup, protože jsou to výsledky za 2 týdny a v sestavě ještě není dost dat na to, abychom cílili na takto vzdálenou konverzi. Každopádně 11Kč za přechod k platbě při průměrném nákupu 650Kč je věřím, pádným důkazem vyzkoušet retargeting i u vás.
reklama online

Remarketing na zaujaté publikum

My použili relativně široké publikum. Cílili jsme na návštěvníky eshopu za posledních 6 měsíců a všechny ty, co byli v nějaké interakci na Facebooku nebo Instagramu za poslední rok. V reklamě jsme použili právě nabídky katalogu. Výhodou je, že si Facebook reklamy nastavuje v podstatě sám. Stejně tak je přizpůsobuje jednotlivým pozicím reklamy.

U remarketingu jsme na 54Kč za přechod k platbě. Lepších výsledků bychom zřejmě docílili, kdybysme stáhli délku publiku například na poslední 1-2 měsíce. Nicméně nám se stále vyplácí, protože nejsme na PNO 10% což je pro mne určitým limitem pro ponechání či vypínání kampaně.
Chcete také začít prodávat online? Nechejte to na profesionálech. Online prodejem se zabýváme přes 10 let. Pojďme to probrat.

Retargetingem se vás nezbaví

Retargeting jsme nastavili na 14 dní pouze na ty, co byli v interakci s jednotlivými produkty. Díky tomu jsmezaujatému člověku dokázali produkty téměř vnutit. Četnost reklamy se pohybovala kolem 6, ale v této chvíli to nevadí. Zobrazujete se velmi malému publiku, takže náklady jsou minimální, ovšem tito lidé jsou jen kousek před nákupem, proto jim zůstaňte na očích.

Několik dalších tipů pro váš úspěch

- Reklamy pro prodej v katalogu nepouštějte na "studené publikum". Respektive na ty, kteří vás vůbec neznají. Alespoň mně se to nikdy nevyplatilo - chyběla tam návratnost. Je těžké prodávat hned na první dobrou, nakoupí minimální množství lidí. Prodej v katalogu je tedy až v poslední fázi, je to postrčení těch co už chtěli kupovat, ale něco je třeba vyrušilo.

- Z remarketingu i retargetingu vždy vylučte lidi, kteří už nakoupili. Jedinou vyjímkou je, pokud byste prodávali zboží na bázi denní spotřeby. Ale i tam je dobré dát lidem alespoň týden odpočinout a tak přestat tlačit na pilu, když si nakoupí.