Podpora prodeje plen Happy

3 TIPY Jak na podporu prodeje v retailu

Jak se dají zvednout prodeje v retailu? Jak na podporu prodeje když prodeje stagnují? Mrkněte na naše řešení pro pleny Happy, které jsme realizovali v roce 2019.

Pleny Happy patří mezi prémiovou značku plen. Vyznačují se vysokou kvalitou zpracování a šetrnými materiály. Zároveň jsou inovativní v použitelnosti. S tím je spojená vyšší cena za pleny. Jsou určené maminkám, kterým záleží na zdraví miminka.

Zadání klienta

Klientovi v roce 2019 běžela brandová kampaň v TV i onlinu, která budovala brand Happy v pozitivním světle. Klient chtěl zároveň podpořit prodej přímo v místě prodeje. Hlavním cílem propagace bylo ukázat maminkám, jak snadné je inovativní balení miminka s plenami Happy a zároveň dát maminkám možnost vyzkoušet si pleny.

Odebírejte náš blog plný marketingových tipů a triků. Je to zdarma.

Souhlasím s zpracováním údajů

Realizované řešení

Všechny tyto požadavky splňovala propagace pomocí přímého oslovení hosteskami v drogeriích DM v Brně a Praze ve 24 termínech, na kterých jsme se na konec dohodli. Hostesky měly informovat maminky nejen o výhodách plen Happy. Maminky si mohly pleny vyzkoušet, získat vzorek  plen zdarma a v případě, že si koupí větší balení, tak dostali jednu z připravených odměn pro ty nejmenší.
podpora prodeje
V první řadě jsme tvořili harmonogram, výběr vhodných hostesek. Nedílnou součástí přípravy je tvorba materiálů pro hostesky včetně manuálu, způsobu oslovení maminek, logistiku materiálu, stanovení cílů pro kampaň a její vyhodnocování podle počtu rozdaných odměn za nákupy velkých balení.
Efektivity řešení jsme dosáhli díky naší databázi promo personálu, který čítá 6000+ členů a funkčním koordinátorkám, které dostaly akci na starost. Pro Brno i Prahu jsme nabriefovali místní hostesky tedy jsme ušetřili za logistiku lidí a bylo třeba jen zajistit logistiku materiálu.

Klient hodnotil propagaci jako úspěšnou a spolupracovali jsme následně i na veletrzích a dalších promo akcích. Bohužel vám nemohu dát přesná čísla, protože nemám toto svolení klientem, ale mohu vám dát několik tipů pokud se rozhodnete také podpořit prodej pomocí přímého oslovení.

1. Relevance

Podporou prodeje přímým oslovením oslovujte jen relevantní publikum. Jestli jste někdy zkoušeli rozdávat letáky každému kolemjdoucímu na náměstí, tak víte, jak marná to je snaha. Přímý marketing je jeden z nejdražších v poměru vynaložených nákladů na jednoho osloveného člověka, proto dvakrát zvažte koho budete oslovovat.

Na druhou stranu přímý marketing dokáže vzbudit ten největší zájem. Někdy dokonce zážitek na celý život. A to vám žádný banner nezaručí. Aby to mělo ten správný efekt, tak musíte oslovit vždy jen publikum, u kterého víte, že by je vaše nabídka mohla zajímat. Pokud prodáváte pleny umístěte někoho k pultu s plenami. Jestli prodáváte energy drinky - rozdávejte je na sportovních akcích.
Chcete také podpořit prodeje? Nechejte to na profesionálech. Prodejem se zabýváme přes 10 let. Pojďme to probrat.

2. Podporu prodeje až na konec

Podpora prodeje je až na konci nákupního cyklu. Má postrčit váhající, srovnávající a zvažující. Podpora prodeje nemá mít akviziční charakter i když to vždy nějaké nové akvizice přinese. Dám vám příklad. Kdybychom umístili hostesky do kaváren pro děti - to jsou ty trendy kavárny s dětským koutkem - tak splníme 1. tip relevance, ale maminky si v daný moment pleny nekoupí. Protože v kavárně je neprodávají. Pak bychom jen mohli doufat, že při nákupu za několik týdnů si vzpomenou. My ovšem měli tu možnost přímo odměnit dárkem maminku, která ihned nakoupí. A to je to kouzlo, co my dokážeme :)

3. Nejdřív dávejte

U přímé podpory prodeje platí více než kde jinde, že musíte nejdříve rozdávat, abyste něco získali. Když někoho oslovíte s tím, že mu chcete něco sdělit, ukázat nebo prodat, tak téměř nikdo nebude poslouchat. Ovšem když někoho oslovíte s tím, že pro něj máte něco zdarma, tak se minimálně na chvíli zastaví, z naší zkušenosti, každý třetí. Proto stále fungují ochutnávky v retailu. Jistě už vás také někdo oslovil v supermarketu ať vyzkoušíte, ochutnáte... vždyť je to zdarma. A co třeba koblihu? :) Dárkem zdarma se dá ovlivnit ledasco. Pokud by vás zajímalo průměrné navýšení obratu ochutnávkou v retailu, tak je to kolem 30%.