6 Nejčastějších chyb při tvorbě e-shopu

6 Nejčastějších chyb při tvorbě e-shopu

V poslední době se roztrhl pytel s e-shopy. Je to logickým vyústěním aktuální situace a tak se do online prodeje pouští čím dál tím více lidí. I těch, kteří jsou onlinem nepoznamenaní. Proto jsem pro vás dal dohromady několik "failů", s kterými se setkávám neustále. Zkuste se těmto chybám vyvarovat, ať můžete váš projekt nasměrovat k úspěchu a nepotopit ho hned ze startu.

1. Plánujete obří e-shop

Jedním z nejčastějších chyb je plánování e-shopu velikosti alza nebo notino. Provoz takto velkého úspěšného e-shopu vás vyjde na stovky milionů korun ročně. Potřebujete k tomu seo specialisty, kodéry, copywritery, grafiky, frontend developery,... a mnohé další. A kdybyste tyhle všechny měli, tak musíte vynaložit nemalé částky do propagace. A kdybyste měli i to, tak pořád budete 20 let za etablovanou konkurencí.

Řešení: Začněte s jedním nebo jen pár produkty. A postupně e-shop rozšiřujte.

2. Neznáte svého zákazníka

Další častou chybou je, že nevíte komu prodáváte. To je ovšem základním stavebním prvkem každého nového podnikání. A nový e-shop nové podnikání je. Říkáte si: "Tam může kupovat kdokoliv." To jistě může, ale kdokoli tam určitě nakupovat nebude.

Řešení: Zamyslete se nad tím, pro koho tu vlastně jste? Jaký problém zákazníkům řešíte? Jak vypadá váš zákazník? Co dělá? Kde pracuje? Jaké jsou jeho zájmy? Nakreslete si ho.

Odebírejte náš blog plný marketingových tipů a triků. Je to zdarma.

Souhlasím s zpracováním údajů

3. Myslíte, že "hotovým" e-shopem práce končí

Už máte e-shop a teď se objednávky pohrnou. Častá a chybná úvaha. Jednak e-shop nikdy hotový není. Vyžaduje neustálou péči, úpravy, testování a vyhodnocování. A také to, že máte e-shop připravený k nakupování neznamená, že o něm někdo ví. Zapomeňte na to, že si váš e-shop lidé najdou na Googlu díky tomu SEO, co vám webař říkal, že udělá. Nenajdou, protože SEO je již dnes samostatná disciplína zahrnující mnoho složek a kontinuální dlouhodobou práci několika odborníků.

Řešení: Připravte se na to, že měsíčně budete muset pustit několik jednotek nebo desítek tisíc každý měsíc digitální agentuře nebo jednotlivcům, kteří se vám o e-shop budou starat. Hodně studujte, ať je můžete kontrolovat.
tvorba eshopu na míru

4. Marketing je sprosté slovo, protože dobrý produkt se prodá sám

Ještě před samotnou tvorbou je dobré myslet na to, jak budete prodávat a jak se o vás dozví potenciální zákazníci. Na marketing musíte myslet až na prvním místě. Marketing není jen reklama nebo PPC, co vystřílíte do Googlu. Marketing je kompletní postup zákazníka od prvního kontaktu ať už v reklamě nebo kdekoli jinde, přes uživatelsky přívětivé nakupování, až po způsob oslovování v e-mailu. To vše musí mít hlavu a patu, být konzistentní a v souladu s vaším zákazníkem.

Řešení: Zamyslete se nad svým zákazníkem (viz bod 2). Jak zákazníka oslovíte? Kde to bude nejvhodnější? Kam na e-shopu ho pošlete? Jak s ním budete komunikovat? Jak mu produkt doručíte? Jak mu prodáte další a další produkt? Jestli s tím nemáte zkušenost, řekněte raději marketingovému konzultantovi nebo agentuře, s kterou se poradíte.
Chcete také začít prodávat online? Nechejte to na profesionálech. Online prodejem se zabýváme přes 10 let. Pojďme to probrat.

5. Jste Přemek a vše zvládnete sami

Nezvládnete! A proč byste také měli? Mnoho Čechů trpí syndromem brouka pytlíka - vše zvládnu sám. Bohužel není rok '98, abyste dokázali vybudovat úspěšný e-shop sami. Doba je jinde a kódování stránek, online marketing, seo a všechny další obory na tolik pokročily, že není v silách jednoho člověka vše sledovat, natož to realizovat a vyhodnocovat. Pokud nejste maminka na mateřské, která si e-shop nakliká na pronajatém krabicovém řešení a budou vám stačit 3 objednávky měsíčně od svých známých, tak potřebujete odborníky.

Řešení: Jste manažer e-shopu, tak se podle toho chovejte. Najměte si profesionály na tvorbu e-shopu, online marketing, seo, logistiku,... a ty kontrolujte. I to je práce na plný úvazek.

6. Chcete e-shop ryhle, kvalitně a levně

Nic takového neexistuje :) Vždy můžete chtít jen 2 položky a to platí všude - nejen pro e-shopy. E-shop, který bude hotový rychle a levně, rozhodně nebude kvalitní a nebude prodávat. E-shop, který bude rychle a kvalitně, tak nebude levný. E-shop neslouží k rychlému zbohatnutí. Budování úspěšného e-shopu je vytrvalá práce, neustálé zkoušení a vyhodnocování. Práce kvapná málo platná. U e-shopu to platí dvojnásob.

Řešení: Udělejte si nejdříve tržní analýzu. Zamyslete se nad tím, proč potřebujete eshop rychle a jak moc levně. Porovnejte to s konzultantem a tržní analýzou. Vytvořte si plán očekávaných výdajů vs potenciálních příjmů založený na datech a podle toho se rozhodněte jestli do e-shopu vůbec jít.