Velký SEO průvodce II.: Jaké cíle si stanovit a jak jich dosáhnout

Velký SEO průvodce II.: Jaké cíle si stanovit a jak jich dosáhnout

Chcete být na internetu vidět? Pak je SEO zcela zásadním nástrojem, bez kterého se neobejdete. Pokud chcete se SEO pracovat a vidět jeho výsledky, stanovte si jasné cíle – a také cestu k nim.

Jaké jsou hlavní cíle SEO

Hlavní cíl optimalizace webových stránek pro vyhledávače je jasný – přivést na vaše webové stránky co nejvíce relevantních návštěvníků, kteří se díky konverzi promění na zákazníky. To je ale kompletní proces, ke kterému vede více možných cest. Dobré SEO by tedy mělo mít nastaveno tyto cíle:

- Posun pozic klíčových slov a zvýšení organické návštěvnosti webu
- Dlouhou dobu návštěvy na stránce a počet prohlédnutých stránek – tedy i nízký bounce rate
- Počet konverzí a leadů
- Eliminovat slabé a chybně generované stránky

Organická návštěvnost webu

To, že vaše webové stránky bude navštěvovat větší počet lidí, patří mezi nejzákladnější cíl optimalizace pro vyhledávače. Organická návštěvnost webu znamená, že lidé vaše stránky objevili skrze výsledky ve vyhledávači – nevstoupili na vaše stránky přímým zadáním linku. Ideální je, pokud stránka vstoupí natolik do podvědomí uživatele, že se z organické návštěvnosti stane přímá návštěvnost.

S organickou návštěvností se přímo pojí pozice vašich klíčových slov. Čím vyšší pozici vaše klíčové slovo má, tím se zvyšuje šance na zvýšenou organickou návštěvnost. Pro určení funkčních klíčových slov je nutné provést SEO analýzu. Ta vám pomůže určit, který výrazy lidé hledají nejčastěji – díky optimalizaci s dobře zvolenými klíčovými slovy se objevíte ve více relevantních vyhledáváních.

Odebírejte náš blog plný marketingových tipů a triků

Souhlasím s zpracováním údajů

Strašák jménem bounce rate

Tím, že vaše webová stránka nebo e-shop získá větší návštěvnost, to nekončí. Pokud nedojde k tomu, že návštěvník dokončí akci, ke kterého ho stránka vyzývá (např. dokončit nákup), je taková návštěva ve výsledku bezpředmětná. Cílem je, aby na vašich stránkách strávil uživatel co nejvíce času, prohlédl si co nejvíce relevantního obsahu a provedl konverzní akci.

Největším nepřítelem přeměny návštěvníka na zákazníka je bounce rate – tedy míra opuštění. Jde o návštěvníka, který si prohlédne jen první stránku webu, a aniž by navštívil jakoukoliv další stránku webu nebo provedl jakoukoliv další akci, odchází.
Důvodů vysoké míry opuštění může být několik – mezi ty nejčastější patří zacílení SEO na špatnou cílovou skupinu nebo matoucí nastavení klíčových slov. Pravdou ale je, že i s dobře nastaveným SEO, bývá hodnota bounce rate vysoká – zhruba 50 % návštěv odejde, aniž by na webu provedla jakoukoliv akci.

Konverze je základ úspěchu

To, že návštěvník dokončí akci, kterou po něm chcete, je nejdůležitějším cílem SEO. Nejčastěji jde o dokončení nákupu – návštěvník se tak promění na zákazníka. Těchto cílených akcí může být ale víc – například odebrání newsletteru nebo přidání recenze.

Míru konverze můžete podpořit tak, že vaše webové stránky budou uživatelsky příznivé – budou tedy odpovídat UX (zákaznické zkušenosti). Dobrým pomocníkem jsou i CTA (call to action) tlačítka.

Leady představují důležitý faktor pro vybudování vztahu s daným návštěvníkem. Lead vzniká ve chvíli, kdy se daný uživatel rozhodne zůstat s vaší stránkou v kontaktu – nejčastěji jde právě o přihlášení se k e-mailové komunikaci nebo o sledování na sociálních sítích.
Chcete váš web nebo e-shop dostat na první stránky vyhledávání? Nechejte to na profesionálech. SEO optimalizací se zabýváme přes 10 let. Pojďme to probrat.

Odstraňte slabé články

K cílům optimalizace pro vyhledávače patří odstranění slabých stránek webu. Ve chvíli, kdy vidíte, na jaké stránce lidé nejčastěji opouštění váš web (aniž by dokončili konverzní akci), je nutné si danou stránku projít a znovu ji optimalizovat. Výjimkou není ani její celkové přepracování nebo odstranění.

Také se můžete setkat s tím, ne všechny stránky budou přístupné crawl robotům – ti procházení webové stránky a indexují je pro vyhledávače. Jde o programátorské chyby, které je ale nutné opravit.