Jak založit úspěšný eshop

Jak založit úspěšný eshop? Kompletní průvodce

V poslední době zakládá eshop každý druhý. Samozřejmě doba k tomu vybízí. Nicméně založit úspěšný eshop to už každý druhý neumí. Česko je světovou velmocí v počtu "eshopů na hlavu". I přesto opět vystřelil meziroční nárůst (2019-2020) počtu eshopů o +8%*. Což se přisuzuje covidové době. Také tomu pomohl meziroční nárůst obratu české ecommerce o 26% !

Ecommerce dlouhodobě stále roste a její předpokládáný růst je ještě dalších 20 let. Čím dál tím více lidí nakupuje online. Obecně čím mladší člověk, tím je poměr nákupů online vyšší. Proto se předpokládá růst podílu nákupů online vs offline až na 50%, aktuálně jsme na 16%*.

Ze všech eshopů ovšem uspěje (dostane se do černých čísel) jen méně než 5%. Počítejme dostat se obratem nad 1mil Kč za rok, kdy se zpravidla dostává eshop do černých čísel, resp do provozního zisku**. To znamená, že 19 z 20 eshopů majitel dotuje nebo jde od nuly k nule.

Proto jsem pro vás sestavil tohoto průvodce založením úspěšného eshopu. Protože úspěšný eshop se zakládá na perfektní analýze, cenotvorbě,... - marketingu. Úspěch či neuspěch eshopu pravděpodobně nastavíte dříve než započnete reálnou tvorbu eshopu.

Marketing až na prvním místě

Založení eshopu je podnikání jako každé jiné. A proto se bude řídit stejnými marketingovými pravidly. Stejně tak případný úspěch v podnikání závisí na znalosti prostředí, ve kterém se chystáte podnikat. Proto je třeba nejdříve prozkoumat trh a to především z pohledu vašeho zákazníka. I když zatím jen potenciálního.

Odebírejte náš blog plný marketingových tipů a triků

Souhlasím s zpracováním údajů

Pro koho eshop vytváříte?

Ať už je váš produkt jakýkoli, tak musí někomu řešit určitou potřebu. Pokud to tak nebude, tak pro váš produkt zákazník neexistuje. Proto si nejdříve definujte potřeby, které řeší váš produkt. Díky tomu získáte informace o vašich zákaznících, které tuto potřebu mají.

Pro příklad si dáme, že chceme prodávat kladivo. Eshop nám přišel jako dobrý způsob prodeje. Ale je to ten správný způsob? Kdo si kladivo kupuje, kde ho kupuje? Komu kladivo plní potřebu? Hned ze startu mne napadá má potřeba, když chci zatlouct hřebík na zahradě. Mohl bych být vaším zákazníkem? Upřímně jsem si kladivo nikdy na eshopu nekoupil. Jednou jsem koupil kladivo v Hornbachu a po druhé v Ikei. Má to tak většina lidí? Nemám tušení a ze zkušenosti vím, že to co si myslím je zcela irelevantní. Potřebujete především data.

Tohle bývá ten lepší způsob jak najít své zákazníky. Nebudu popisovat skutečnost, že mnoho eshopařů prostě na eshop přidá produkty, protože se jim líbili a děj se vůle boží. Věřím, že tento případ nejste.

Začněte s tím co znáte

Celý příklad s kladivem otočím a ukážu vám jak je ještě lepší přemýšlet nad eshopem, ale i s každým dalším podnikáním.

Pro příklad nám poslouží Jirka. Jirka pracuje jako manager v obchodní společnosti, která dodává materiál a potřeby stavebním společnostem. Aby prodal kladivo musí posílat svým klientům objednávkové formuláře, katalogy, ceníky, řeší s nimi vše okolo dodávky. Je to zdlouhavý proces. Jirku, ale napadne, co kdyby klient viděl vše online, přidal si to do objednávky, hned viděl ceny, stavy skladu a vše se mohlo zautomatizovat? Jirka totiž dobře zná své zákazníky i jejich potřeby a ví, že by to ušetřilo čas při nákupu a díky tomu by se pravděpodobně mohl dostat i na lepší ceny a díky tomu být konkurenceschopnějším.

Chci tím říct, že pokud máte již znalost prostředí, tak se vám eshop bude dělat daleko lépe. Eshop zároveň bude zlepšením služby jako takové. Takto je dobré uvažovat nad každým produktem, službou i podnikáním. Zlepší to něco vašim potenciálním zákazníkům? Zlepšuje váš eshop něco?

Chtějte zlepšit/změnit svět

To by měla být vaše motivace! Protože pokud zakládáte eshop kvůli penězům nebo kvůli tomu, že se vám nelíbí v práci, nebo protože vám někdo řekl, že je to easy, tak neuspějete. Proč? Protože nemáte správné nastavení. Podívejte se na ty nejúspěšnější společnosti a díky čemu uspěli.

  • Rohlik uspěl, protože eshopem zjednodušil/změnil nakupování potravin
  • Kiwi uspělo, protože jejich eshopem zjednodušili/změnili nakupování letenek
  • Alza (dříve Alzasoft) uspěla, protože byla jedním z prvních, která začala prodávat IT online a tím zjednodušila/změnila nákup IT mnoha lidem


Co když, ale váš eshop nic nemění ani nezlepšuje? Ve vašem oboru je už mraky eshopů? Pak to musí být vaše produkty, které něco zlepšují. A musí to dělat líp než všichni ostatní! Svět nepotřebuje další eshop s parfémy Hugo Boss ani další eshop s notebooky Dell. Jak tedy uspět s eshopem?
Chcete váš nový eshop nastartovat k úspěchu? Nechejte to na profesionálech. Eshopy se zabýváme přes 10 let. Pojďme to probrat.

Buďte unikátní, najděte své nej

Váš produkt musí být unikátní, musí mít své nej nebo musí být alespoň dostatečně jiný. Nejlevnější, největší, nejchutnější, červený pokud všichni ostatní jsou modří. Nebojte se být jiní a jít svou cestou. Vytvářejte vlastní služby či produkty, které můžete na eshopu prodávat. Nicméně stále myslete na vaši personu, vašeho zákazníka. Které nej či unikátnost ocení. Chce mít nejlevnější auto manager stavební firmy? Co je nej potřeba vašeho zákazníka? To by mělo být nej vašeho eshopu/produktu.

Pokud se přeci jen chcete pustit do prodeje konkurenčních výrobků. Pak to budete mít hodně těžké, ale pořád může být cesta pokud nabídnete ty nejlepší služby. Například nejrychlejší dodání, online podpora 24/7 a podobné služby vám mohou pomoci uspět. A zároveň dokážete být konkurenceschopní.

Nezařízněte to cenou

Pokud nemáte zcela unikátní produkt, tak musíte sledovat cenu vaší konkurence a zároveň toho, co je ochotný váš zákazík zaplatit. Ještě než se pustíte do samotného eshopu, udělejte si tržní analýzu vašich produktů. Dokážete být u všech produktů konkurenceschopní? Dokážete produkty prodávat za podobné ceny jako konkurence se zachováním marže? Je třeba myslet na náklady, které budete mít spojené s prodejem i dodáním. Myslete alespoň na 20%, které vám z ceny produktu ukrojí marketing. Doporučuji vzít váš nákup krát 2 a dostanete cenu bez dph, za kterou můžete prodat. Samozřejmě, že cenotvorba je velice individuální.
Tvorba eshopu na míru

Jak se eshop má jmenovat a jaká má být doména?

Máte už vlastní brand vašich produktů? Pokud ano, tak by se měl jmenovat přímo tak. Případně vasbrand-eshop.cz a podobné alternativy. Proč? Protože váš brand je nejvíc. Pokud vaším brandem není garaze-vrata.cz! To není brand, to jsou dvě obecná slova:)

Ale co Kiwi a Apple? Ano vtipný název ovoce můžete zvolit také, ale nesmíte prodávat jablka nebo právě kiwi. O to jde. Jestli prodáváte vrata, tak váš brand nemá být vrata. Nikdo si to nespojí s brandem. Ano, v roce 2008 bylo trendy volit doménu přesně podle klíčových slov, co by někdo mohl hledat, abyste byli první v Googlu. Doba se posunula a žádný vyhledáváč už url nedává takovou váhu, jako dříve. Budování brandu je pro vás v dlouhodobém horizontu velmi podstatné, a proto by váš brand měl splňovat tyto podmínky:
  1. Být unikátní (Když to zadáte do Googlu, ať vám nevyskočí nic stejného)
  2. Být snadno zapamatovatelný (Kiwi, Apple, Nespresso,...)
  3. Být ideálně jednoslovný, max 2 slova, pokud tam máte více slov tak vytvořte zkratku (IBM, BMW,..)
A co třeba vaše jméno jako brand? Ano, používá se především u služeb osobního charakteru. Například u právníků, kosmetiček, kadeřníků a podobných profesí je to žádoucí.

Kde a jak eshop propagovat?

Cože? Na to máte myslet, když jste ještě ani eshop nezaložili? Ano! Proč? Protože volba platformy, toho jak eshop bude vypadat a jaké další parametry bude mít, se především musí odvíjet od toho, komu prodáváte (váš zákazník). A hned v závěsu je kanál, pomocí kterého budete komunikovat respektive propagovat vaše produkty. Kanálem myslím komunikační kanál, jako je TV, radio, Fcb apod.

V tomhle směru existuje nepřeberné množství možností. A každý komunikační kanál je dobrý jen pro určité eshopy, respektivy typy produktů. Volbu komunikačního kanálu určujeme podle toho, jestli dokáže oslovit vaše potenciální zákazníky. Volbu marketingových kanálů vám doporučuji konzultovat s marketingovým konzultantem, který má zkušenosti s více propagačními kanály a dokáže vám poradit. Tedy se mnou :) Konzultaci si objednejte zde.

Vážně, objednejte si konzultaci. Ještě vám dám chvíli...

Dalším pravidlem pro úspěch je obklopit se odborníky, protože nemůžete vše vědět. Jak se říká nikdo učený z nebe nespadl. Takže tu konzultaci objednejte tady.

Oukej, nechám to prozatím být. 

SEO vás nespasí, ale určitě pomůže

Optimalizace pro vyhledávače neboli SEO, kterým se zaklíná většina eshopů. Pravdou je, že SEO by mělo být dnes samozřejmostí u každého eshopu. Proto při výběru platformy pro váš eshop dbejte na to, aby byl eshop "SEO friendly". To znamená, že se bude velmi rychle načítat, tedy minimálně rychleji než vaše konkurence, bude mít zvládnuté on page faktory a dokážete efektivně spravovat meta tagy.

Nicméně tím pro vás SEO nekončí, naopak tím to teprve začíná. Pro dobrou optimalizaci potřebujete zvládnout kvalitní SEO analýzu a ta je potřebná ještě před tím než začnete samotný eshop tvořit. Proč? Protože díky SEO analýze zjistíte, jak má vypadat diagram vašeho eshopu a zároveň zjistíte, jestli má smysl nějaké SEO řešit pro vaše produkty. V dobré SEO analýze totiž zjistíte, kde již máte téměř nulovou šanci na úspěch, a kde je naopak velký prostor.

Například pokud máte unikátní produkt na trhu, který má vlastní brand, ale obecně se o něm moc neví, tak SEO pro vás velký význam mít nebude. Nikdo totiž nic podobného nehledá. Samozřejmě je dobré mít eshop připraven a správně nastaven až lidé hledat začnou.

Zároven ze SEO analýzy vyplynou přidružené témata, kterým byste se měli věnovat, protože je lidé hledají. Například pokud váš přístroj řeší odbourávání celulitidy, zároveň je určitým způsobem revoluční a zcela neznámý, tak jej sice nikdo hledat nebude, ale velké množství lidí bude hledat téma "Jak se zbavit celulitidy". Pak tu vzniká prostor třeba pro váš blog, kde popíšete jak váš přístroj dokáže s tímto problémem pomoci.

Jak vzniká taková SEO analýza se mrkněte na video návod níže. Také budu rád za váš odběr na YouTube.
analyza-webu-seo.jpg
Masmédia

I s eshopem můžete komunikovat offline v masmédiích jako jsou TV nebo rádio. Sám jsem v radiu pracoval jako mediální konzultant a tak znám jeho přednosti i úskalí. Masmédia stále fungují. Nicméně potřebujete mít pro masmédia správný produkt nebo službu a zároveň musíte vědět, že v daném publiku je dostatek potenciálních zákazníků, kteří produkt/službu mohou koupit, tak aby vznikla návratnost. Tohle vše se dá spočítat předem. Nicméně investice, kterou musíte jednorázově vynaložit je minimálně ve statisících korun - spíše v milionech. Pro začínající eshop bez dostatečného kapitálu to není relevantní.

Online marketing

Pro eshopy často jedna z nejvhodnějších cest. Ať už jde o PPC, reklamu na sociálních sítích nebo ve srovnávačích jako je Heuréka. Jejich přednosti jsou jasné. Jsou cenově dostupné, efektivní a zároveň přesně cílené i měřitelné. Na druhou stranu jejich správa je poměrně složitá - vyžaduje to několik odborníků. A řešit vše svépomocí vám nemohu doporučit. Než se vše naučíte, tak uplynou roky a vaše peněženka bude o statisíce lehčí bez možné návratnosti. Proto je tak důležité zvolit si pro marketing dobrého partnera.

Pokud se zaměříme na online marketing, tak je vhodné myslet především na to, aby váš eshop zvládal napojení na srovnávače, pokud to pro vás je ta správná cesta. Eshop by měl umět provázání s Facebookem, zvládat napojení na Google Analytics, případně xml feedy, které budete potřebovat. Tady můžete narazit s eshopovou platformou, a proto se dostávám k tomu....

Jak vybrat platformu pro eshop?

V zásadě můžete zvolit 3 způsoby pro váš eshop.

1. Eshop vám postaví agentura, která pro eshopy vyvíjí vlastní platformu. Většinou jde o nejdražší možnou cestu v řádech statisíců nebo milonů. Vývoj eshopu bude na měsíce až roky dřiny než jej vůbec spustíte. Na druhou stranu eshop je váš, což není zcela pravda, protože externí vývojář vám do neznámého řešení nesáhne. Ale pokud trefíte na dobrou agenturu, tak budete mít neomezené možnosti, protože cokoli pro vás vytvoří - za nemalý poplatek. Nicméně pokud se s agenturou nepohodnete, tak jste v pasti.

2. Eshop postavíte na pronajatém řešení. Typicky v Česku Shoptet nebo třeba mezinárodní Shopify. Výhodou je, že platíte "jen" pronájem. Eshop máte prakticky ihned po registraci. Nicméně dříve či později narazíte na mantinely systému, který nejste schopni upravit. Často pomalou nebo žádnou podporou. Opět se dostáváte do pasti.

3. Open source platforma. Je mnoho open source platforem pro eshopy, na kterých můžete postavit váš eshop. Výhodou je nízká prvotní investice. Eshop můžete upravovat jak potřebujete, nejste limitováni ničím. Eshop i celý kód je váš a libovolně můžete měnit vývojáře, kteří se na vašem vývoji eshopu podílí. Dle mého nejlepší volba. My také budujeme eshopy na open source Prestashop, který vám mohu doporučit. Základní eshop je připravený do druhého dne za jednotky tisíc všetně ročního webhostingu. Eshop pak vyvíjíme postupně dle analýzy zákazníků a potřeb klienta. Z mého pohledu je to nejvíce win-win strategie.

Zajímavostí je, že v Česku je podíl eshopů, které běží na vlastních platformách vs open source 80:20 ve prospěch vlastních platforem (především na tom mají podíl pronajatá řešení). Nicméně v zahraničí je to téměř přesně naopak. Přes 75% eshopů v zahraničí je postaveno na open source.