Velký SEO průvodce III.: SEO a obsahová strategie

Velký SEO průvodce III.: SEO a obsahová strategie

Pokud by se měl určit nejpopulárnější marketingový směr, byl by to bezpochyby obsahový marketing. Díky němu lze získat věrné zákazníky, vybudovat tvář vaší značky a dostat se do povědomí veřejnosti. Další velkou výhodou je ale i jeho snadná kombinace s optimalizací pro vyhledávače.

Jak funguje obsahový marketing

Reklama, která neprodává – tak se by se dal zjednodušeně popsat obsahový marketing. Na rozdíl od toho klasického totiž postrádá přímou nabídku produktu nebo služby zákazníkovi. Jak tedy může fungovat? Nabízí něco cennějšího – obsah a relevantní informace. Díky tomu si s uživatelem vytváří vztah a získává na důvěryhodnosti. Zákazníci, které získáte díky obsahovému marketingu, patří mezi nejvěrnější zákazníky.

SEO a obsahový marketing – skvělí parťáci

Obsahový marketing a SEO představují skvělé spolupracovníky. Díky kvalitnímu obsahu se zvýší relevantnost vašich stránek. Můžete nabídnout odpovědi na hlavní klíčová slova a získat tak vyšší pozici ve výsledcích vyhledávání.  Tento obsah lze prolinkovat – zvýšíte tak množství odkazů na vaši stránku a opět tak zlepšíte svou pozici ve výsledcích vyhledávání.

Odebírejte náš blog plný marketingových tipů a triků

Souhlasím s zpracováním údajů

Proč pracovat s obsahovou strategií?

Při tvoření jakéhokoliv marketingové strategie je potřeba plánovat. Díky tomu budete mít stanovené cíle a nastavený směr k nim. Obsahová strategie musí stanovit, na koho cílíte, jaký obsah budete tvořit, kdo ten obsah bude tvořit, jak často budete obsah publikovat a jakým způsobem se bude obsah šířit.  V neposlední řadě byste neměli zapomínat na průběžné měření a vyhodnocování výsledků.

Vyhledávací dotazy

Vyhledávací dotazy se liší podle toho, co zrovna v dané chvíli uživatelé potřebují. Uživatelé budou zadávat jiný dotaz, pokud se chtějí na zboží jen nezávazně podívat, a jiný dotaz, kdy již budou zvažovat koupi a hledat konkrétní informace. Z toho plyne, že pro různé fáze nakupovacího procesu potřebujete jinak nastavená klíčová slova a tedy i jiné typy obsahu.

Největší hledanost mají jednoslovné dotazy – ty ale také používá velké množství stránek a je těžké se s nimi dostat na přední pozice. Řešením je konkretizace – tedy vytvoření tzv. long-tail (dlouhého chvostu). Mnohoslovné klíčové slovo – long-tail – nemá sice takovou četnost vyhledávání, ale zato má mnohem vyšší míru konverze.
Chcete váš web nebo e-shop dostat na první stránky vyhledávání? Nechejte to na profesionálech. SEO optimalizací se zabýváme přes 10 let. 

Obsah – zásady a formy

Hlavní zásadou obsahového marketingu je, že obsah musí být kvalitní, relevantní a originální. Vždy platí, že kvalita obsahu má přednost před SEO – tvořte tedy obsah pro lidi, nejen pro vyhledávače. Pokud uživatel na vašem webu nadejde kvalitní informace, s největší pravděpodobností se už nevrátí.

Obsah můžete tvořit v mnoha podobách a formách. Mezi ty nejčastější patří blog, kde máte prostor na zveřejňování vlastního obsahu – především článků. Jde o platformu, kde čtenáři mohou obsah komentovat nebo ho sdílet na vlastních sociálních sítích. Sociální sítě jsou dalším nástrojem obsahového marketingu – lze zde získat velký počet sledujících.

Ukázkou důležitosti kvalitního obsahu přímo na vašich stránkách je FAQ a poradna pro zákazníky. Nabízíte jim veškeré informace, které potřebují, šetříte jejich čas a zároveň posilujete jejich důvěru. Forem možného obsahu je ale mnohem více – například případové studie, e-booky, videa, grafiky, přednášky nebo semináře.

Tvůrci obsahu

Tvorbu obsahu je nutné přizpůsobit jeho formě. Kdo se tvorbě obsahu nejvíce věnuje? Copywriteři, grafici, správci sociálních sítí a přednášející. Můžete oslovit každého zvlášť nebo si vybrat obsahovou agenturu, která vše vyřeší za vás.

Úkolem copywritera je tvorba textu – od článků až po textaci webu. Dobrý copywriter dodržuje zásady SEO, drží se vašeho obsahového plánu a zároveň píše především pro lidi. Práce grafiků a fotografů se projeví nejen na vašich stránkách, ale tvoří také poutavý obsah sociálních sítí. Grafický obsah patří mezi nejčastěji sdílený.

Sociální sítě jsou silnou platformou a zaslouží si dostatečnou pozornost. Od toho jsou správci sociálních sítí. Jejich náplň práce často splývá s prací grafika nebo copywritera (především v menších firmách), ale jejich hlavním úkolem je publikování příspěvků na sociální sítě a komunikace se sledujícími. Často to jsou právě oni, kteří pracují s influencery.

SEO a obsahový marketing potřebují svůj čas. Odměnou jsou relevantní zákazníci - věrní vaší značce, které věří.