250 000 zobrazení jen díky SEO

250 000 zobrazení jen díky SEO: Jak na to?

Jak dosáhnout SEO optimalizací stovky tisíc zobrazení vašich stránek v Google? A to bez jediné koruny do reklamy? Podívejte se na naši případovou studii. Kde jsme zvedali organickou návštěvnost profesní sítě Staffito.

Analýza jako základ úspěchu

Pro úspěšnou SEO optimalizaci musíte v strávit několik desítek hodin probírám klíčových slov - neboli SEO analýzou. Konkrétně jejich "hledaností a konkurenčností". Nemá totiž smysl optimalizovat stránku na výraz, který nikdo nehledá. Jakmile vytipujete ta správná klíčová slova, potřebujete vyhodnotit konkurenci na prvních stránkách. K tomu slouží několik online nástrojů - já se sžil s nástroji Mangools, který vám vyhodnotí stáří domén, meta tagy, počty back linků z dalších domén a několik dalších údajů. 

U Staffita jsme našli několik cest pro nové akvizice.

1. přes nabídky práce
2. přes profesní profily
3. přes blog

1. Nabídky práce

Konkurence zde byla velká, protože tu jsou zavedené značky s velkou obsahovou hodnotou - nejde o profesní sítě, ale pracovní portály jako jobs, prace.cz, indeed apod, kde jsou tisíce inzerátů. Kategorie pracovních nabídek se ukázali jako téměř nedostižné, ale správným nastavením jednotlivých nabídek práce, které se obsahově dorovnali pracovním portálů mohli v konkurenci zvítězit díky vysoké relevanci na longtailové slova.

2. Profesní profily

Vyhledávání profesionálů obecně funguje na internetu dobře. Lidé hledají makléře, advokáty, lékaře atd. Problém jsem viděl v relevanci těchto hledání. Respektive s určitostí se dalo říct, že když někdo hledá advokáty z Brna a vyběhne mu seznam advokátů na Staffitu, tak je bude chtít kontaktovat. Problém byl v tom, že monetizace na Staffitu probíhala přes propagaci nabídek práce. Tedy zaměstnavatele, co hledají spolupracovníky. Prvotně tedy pro nás jsou důležití lidé, kteří práci hledají nebo jí nabízí. Nicméně i člověk, který má zájem o služby určitých profesionálů pro nás mohl mít do budoucna význam. Na konec se, ale ukázala úplně jiná obří příležistost plynoucí z profesních profilů. O tom později.

3. Blog

Blog dával smysl pro mnoho klíčových slov. Některé byly hodně konkurenční jiné méně. Bylo tam mnoho příležitostí. Drobný problém v blogování je v tom, že musíte tvořit skutečně dobrý a obsáhlý obsah, který je zdlouhavý a pracný. Ovšem jisté bylo, že do budoucna význam má.

Odebírejte náš blog plný marketingových tipů a triků. Je to zdarma.

Souhlasím s zpracováním údajů

Jak na dobré SEO ?

Nebudu vám v tomto článku popisovat všechny kroky a jak dělat dobré SEO. Na to bych potřeboval mnohem více prostoru, který tady na blogu jistě bude v dalších článcích.

Z hlediska On page faktorů na Staffitu jsme provedli tyto:

- správné meta tagy
- správně nastavené robots.txt
- sitemapa, kterou posíláme přes xml do Googlu
- kvalitní headliny a celkový obsah stránek
- správná sémantika webu
- názvy a popisky obrázků
- kvalitní prolinkování s správnými anchor texty

Z hlediska Off page faktorů:

Přiznám se, že zatím nic moc, tady pokulháváme. Kromě sdílení na sociální sítě a spárováním s pracovními agregátory toho moc neděláme :) Ale jistě na tom budeme pracovat. Link building má obrovskou sílu a jistě bychom dosáhli lepších výsledků aktivním budováním linků.
seo optimalizace

Jaké jsou výsledky po roce ?

Jak můžete vidět ve vrchním obrázku, SEO optimalizace smysl má. Je otázkou jestli je to dostatečná organická návštěvnost z Googlu nebo by mohla být vyšší. Také jen doplním, že obrázek je z Google Search Console. Pokud bychom se podívali do GAnalytics na celkovou organickou návštěvnost (respektive akvizice z vyhledávání), tak dosahuje přes 50tis. Což na první rok provozu není špatné. Také má vzrůstající tendenci v čase, takže věřím, že s větším množstvím obsahu bude nabývat na relevanci.
Chcete váš web nebo e-shop dostat na první stránky vyhledávání? Nechejte to na profesionálech. SEO optimalizací se zabýváme přes 10 let. Pojďme na to.

Kdo byl vítěz ?

V první analýze jsem uváděl nějaké tipy, kde bude pravděpodobně největší návštěvnost, respektive nejlepší organický dosah jednotlivých sekcí staffita. Měl jsem za to, že standardně dobře bude fungovat blog i když pomaleji, pak se mohli dostat nahoru jednotlivé nabídky práce a profesní profily jednotlivých oborů. Jak to, ale dopadlo?

1. místo: Profesní profil jednotlivce

Profesní profily na konec vyhrály. Nebyly to ovšem oborové zaměřené stránky, ale skutečně jednotliví lidé. Vůbec mne nenapadlo analyzovat hledání jmen lidí. Ale je to logické vzhledem k dnešní době, kdy každý Googlí každého. Tedy největší návštěvnost plyne z toho, že když si zadáte mé jméno - Jan Gabaj - tak vám můj staffito profil pravděpodobně vyskočí na první stránce. Nějakou dobu jsem se pral s mírou konverzí, tedy aby tito lidé měli motivaci registrovat se na Staffitu, ale i to se na konec ukázalo jako dobrý kanál po určité optimalizaci - o tom, ale v jiné studii či tutorialu.

2. místo: Blog

Jak jsem předpokládal, když vytvoříte kvalitní obsah, budete oceněni. Výhodou blogu je taky kvalitní cílení. Když píšete na určité téma dostanete organicky na web vždy tu nejlepší možnou skupinu lidí, kterou potřebujete. Stejně jako tento článek. Nebude ho číst nikdo jiný než ten, kdo se o SEO zajímá. Tedy Vy milý čtenáři, máte pro mne vysokou hodnotu - obzvlášť pokud si na SEO optimalizaci nebo tvorbu eshopu najmete naši agenturu :)

3. místo: Jednotlivé nabídky práce

Nabídky práce měly dobrý dosah, pakliže byly dostatečně obsáhlé a konkrétní. Dokázali se dostat nahoru ve vyhledávání, díky tomu přichází relevantní lidé v podobě uchazečů o práci. Problém, který mne ovšem mohl napadnout je, že nabídka práce vyprší po pár měsících (prostě proto, že ji zadavetel smaže, jelikož už našel zájemce) a jak jsem psal SEO potřebuje čas.