Velký SEO průvodce I.: Co je to SEO a jaké jsou jeho výhody?

Velký SEO průvodce I.: Co je to SEO a jaké jsou jeho výhody?

Co se skrývá za tajemnou zkratkou SEO? Proč neexistuje SEO optimalizace? Proč je výhodnější investovat raději do SEO než do placené reklamy – a jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Podívejte se na odpovědi na tyto otázky a dostaňte své stránky na vrchol ve výsledcích vyhledávání.

Co je to SEO a proč SEO optimalizace neexistuje

SEO je pojem, se kterým se v prostředí on-line marketingu nejde nesetkat. Za touto zkratkou se skrývá anglický název Search Engine Optimization – v českém překladu tedy optimalizace pro vyhledávače.  Pod tento výraz spadají všechny aktivity, které mají za cíl zvýšit návštěvnost webových stránek skrze neplacené výsledky ve vyhledávání.

Lidé, kteří se SEO začínají, často používají termín SEO optimalizace. Jde ale o chybu – optimalizace je již totiž zahrnutá již v samotné zkratce SEO.

SEO a jeho hlavní úkol

Jaká je hlavní funkce SEO? Zajistit, aby se vaše stránky zobrazovaly jako odpověď na relevantní dotaz – a to co nejvýše v seznamu výsledků vyhledávání. Pokud se vaše stránky zobrazí až na třetí nebo čtvrté stránce výsledků, je zde velká šance, že se k nim uživatel vůbec nedostane a vybere si z první nebo z druhé strany nabídnutých výsledků vyhledávání.

Jakým způsobem vyhledávače vyhodnocují, zda jsou vaše stránky relevantní na daný vyhledávací dotaz? To je částečně obestřeno tajemstvím. Každý vyhledávač má své vlastní tajné algoritmy, které k vyhodnocování využívá. Čím přesnější nabídky umí nabídnout, tím je daný vyhledávač populárnější. Jsou zde ale všeobecná kritéria, které berou při svém vyhodnocování v potaz všechny vyhledávače.

Odebírejte náš blog plný marketingových tipů a triků

Souhlasím s zpracováním údajů

Jak SEO funguje ?

Jedním ze základních faktorů je to, aby váš e-shop nebo vaše webové stránky byly přátelské k vyhledávačům – search engine friendly. Díky tomu váš web vyhledávače jednoduše naleznout a navštíví. Web, který je přátelský k vyhledávačům, má správně propojené linky (ideálně má i zpětné odkazy na jiných stránkách) a obsahuje správně zpracovaný soubor sitemap XML – ten slouží pouze pro potřeby vyhledávacích robotů. Myslete i na strukturu url adresy. Ta by měla být krátká a konkrétní – a to i na všech podstránkách.

Stále více se klade důraz na kvalitní obsah, který se vztahuje k tématu vašich stránek, Kromě toho, že je nutné, aby byl obsah přínosný pro návštěvníka vašich stránek, musí být i správně optimalizován pro vyhledávače. Měl by tedy obsahovat správná klíčové slova a zároveň být vhodně formátován tak, aby obsah byl pro vyhledávače srozumitelný.

Klíčová slova představují výrazy, které uživatelé vyhledávačů využívají k vyhledávání obsahu. Díky analýze klíčových slov budete schopni určit, jaké výrazy vaše cílová skupina používá a jaké výrazy byste měli zařadit na své stránky, abyste zvýšili svou relevanci ve vyhledávání na tyto dotazy.

SEO nebo placená reklama?

Obrovskou výhodou SEO je, že díky němu lze dostat vaše stránky na vrchol vyhledávání bez použití placené reklamy. Je to sice běh na delší trat, ale výsledky jsou stabilní a dlouhodobé. Na rozdíl od placené reklamy PPC, která má sice výhodu okamžitého výsledku, ale je finančně náročná a časově omezená.

Další výhodou, kterou organické výsledky vyhledávání mají, je důvěryhodnost. Reklamní výsledky jsou sice řazeny před organické výsledky, ale nemalé procento uživatelů těmto výsledkům nedůvěřuje a přeskakuje je. Organické výsledky vyhledávání působí důvěryhodněji – a to se pak přenese i na vás a na vaši značku.
Chcete váš web nebo e-shop dostat na první stránky vyhledávání? Nechejte to na profesionálech. SEO optimalizací se zabýváme přes 10 let. Pojďme na to.

Proč potřebujete SEO i vy ?

Optimalizace pro vyhledávače představuje mocný nástroj, jak se dostat do povědomí uživatelů a proměnit je nejdříve na návštěvníky vašich stránek a později na zákazníky. Vzhledem k tomu, jakým způsobem SEO pracuje s obsahem, je přirozeným doplňkem obsahového marketingu, na který se klade čím dál větší důraz. Dobře zpracované SEO posílí důvěryhodnost vašich stránek a vylepší pověst vaší značky.